Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/politiparat.dk/medlem/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Gratis Dansk Case (1) - Politiparat

Gratis Dansk Case (1)

Dansk Casen hos Politiet fylder utroligt meget hos mange. Det er en opgave der kræver meget, som vægtes højt, men som samtidigt er meget svær at træne. Det har vi hos Politiparat lavet om på, og du kan derfor på denne side finde en ny Dansk Case om ugen, som du har mulighed for at lave direkte på siden


Her starter din første Dansk Case, som er tæt på identisk med dem du får hos Politiet:

Opgave:

Du er præhospital leder hos regionen, og er med til at bestemme hvordan det præhospitale akut-beredskab (ambulancer, lægebiler, lægehelikopter) skal fordeles over landet. Du har naturligvis et begrænset pengebudget, og står overfor at skulle planlægge ændringer i fordeling af ambulancer, lægebiler og lægehelikopter, sådan at alle borgere får den samme behandling, uanset hvor i landet de vælger at bosætte sig. I øjeblik har din region 61 ambulancer, 2 lægebiler og 1 lægehelikopter, og jeres gennemsnitlige responstid i regionen er lige under hvad der er acceptabelt, og du er derfor nødt til at lave ændringer i det præhospitale opsæt. 

Priser på præhospitale enheder er disse: 

En ambulance koster på årsbasis 1,2 millioner at drive 

En lægebil koster 6 millioner at drive 

En lægehelikopter koster 15 millioner om året at drive 

Der er områder i din region, hvor der er længere kørevej for en ambulance, som derfor kommer udover den tilladte responstid, men hvor en helikopter ville kunne flyve hen hurtigt, dog have problemer med at lande, men det kan lade sig gøre. Du kan derimod, hvis du vælger at droppe helikopteren, have 12 flere ambulancer i regionen, og du vil derfor kunne dække et område langt bedre, og f.eks. have en ambulance stationeret på de steder der er utilgængelige. Dette vil mindske responstiden markant. 

En læge, både på lægebilen og på lægehelikopteren, har flere kompetencer end ambulanceredderen og mere medicin, og kan derfor yde en bedre hjælp. Du ved dog samtidigt at ambulanceredderne har både evnerne og kompetencerne til at administrere størstedelen af behandlingen og medicinerne som lægen har, hvis du giver dem lov. Hvis lægen ikke kan køre på lægebilen eller flyve helikopter, kan lægens ressourcer bruges på sygehuset i stedet. 

 
Overvejelser:

Skal du appellere til finansministeriet om, at det ikke er muligt at lave et tilstrækkeligt setup, uden at få tilført flere penge, eller kan du se det ansvarligt, at fjerne en lægebil- eller helikopter, til fordel for flere ambulancer?

Skal du en bedre behandling over responstider eller omvendt? eller skal du udtænke et helt tredje setup?

 

Bilag (åbnes i ny side): 

Artikel fra tv2: Langsommere ambulancer koster liv 

Undersøgelse fra Kora: Præhospital indsats - hvem redder dig? 

Kortlægning fra Region Sjælland: Udvalget for Kortlægning af behovet for kapacitet og organisering afdet samlede akutte område i Region Sjælland 

Artikel fra dr1: Slut med lægebiler i Region Sjælland 

 
  • Oprids kort problemstillingen i casen
  • Fremlæg og diskuter, hvad der taler for og imod problemstillingen i casen med udgangspunkt i casen. Brug for så vidt muligt artikler og statistikker efter behov, og hvor du finder det brugbart.
  • Sammenfat til sidst, hvad du vil svare på casens spørgsmål og hvorfor.


 


Se hvad din case vurderes på